Do czego służy nóż Santoku?
Jeśli poszukujesz dobrego, wysokiej jakości noża, a jednocześnie zależy Ci na tym, by przygotowywanie potraw w kuchni było wygodne i przyjemne, postaw na nóż Santoku. Do czego można użyć tego typu noża, jak wygląda i dlaczego ma tak wiele zalet? Nóż Santoku to uniwersalne, wielofunkcyjne narzędzie, z którego chętnie korzystają zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy. Do czego służy nóż Santoku? Nóż japoński Santoku stanowi połączenie tradycyjnego noża szefa kuchni z niedużym tasakiem kuchennym. Dzięki temu jest uniwersalny i nadaje się do wielu czynności, od szatkowania i siekania po krojenie mięsa. Nóż Santoku ma jednak specyficzną budowę i z tego względu potrzeba trochę czasu, by opanować sztukę posługiwania się tym narzędziem.
Wśród propozycji oferowanych przez sklep z nożami znajdziesz profesjonalne noże kuchenne, które nadają się do każdej kuchni, zarówno dla szefów kuchni jak i kucharzy amatorów. Niezależnie jednak od tego, czy gotujesz tylko dla swojej rodziny, czy zajmujesz się tym zawodowo, nie możesz obejść się bez noża Santoku.
Nóż Santoku - co to jest?
Co to jest nóż Santoku? Noże Santoku wywodzą się z Japonii, gdzie rozpoczęła się popularność potraw z użyciem surowej ryby - stosowane były do krojenia kawałków ryby i przygotowywania sushi. Nazwa noża Santoku wywodzi się z jego wielofunkcyjności (Santoku dawniej nazywane były “nożami siedmiu cnót”), nożami tymi bowiem pokroisz zarówno ryby, jak i warzywa, owoce czy mięso. Obecnie noże Santoku są bardzo popularne i znaleźć je można niemal w każdej kuchni jako uniwersalne narzędzie do krojenia.
Jak wygląda nóż Santoku? Ten uniwersalny nóż posiada proste ostrze zakończone łagodnym łukiem łączącym krawędź tnącą z grzbietem, co ułatwia precyzyjne operowanie narzędziem. Noże Santoku różnią się długością ostrza - w przypadku małych noży ostrze ma przewaznie 14 cm, a dużych waha się między 16 a 18 cm. Warto pamiętać, że modele z dużym ostrzem lepiej sprawdzą się przy filetowaniu, krojeniu i siekaniu ryb, natomiast mniejsze noże Santoku będą lepsze do krojenia warzyw czy owoców.
Do czego służy nóż Santoku?
Skoro wiadomo już, że nóż Santoku jest uniwersalny, do czego najlepiej go używać?
- Nóż Santoku jest idealny do krojenia - pozwala na wykonywanie precyzyjnych cięć ze względu na łatwy w manewrowaniu rozmiar ostrza. Nóż Santoku ma poza tym ostrze pod kątem (od 10 do 15 stopni), co pozwala na krojenie dokładniejsze niż w przypadku innych noży z szerokim ostrzem.
- Santoku świetnie nadaje się do siekania, gdyż ma zazwyczaj niewielką krzywiznę krawędzi tnącej w pobliżu czubka noża. Powoduje to, że technika krojenia polega na podnoszeniu całego noża, a następnie popychaniu go w dół. Jest to nieco wolniejsze od krojenia innymi rodzajami noży, pozwala jednak na dużą precyzję i tworzenie cienkich plasterków.
- Noże Santoku są doskonałe do szatkowania - ostre, płaskie ostrze pozwala na dokonywanie równomiernych cięć, gdyż nóż przecina jedzenie w wielu punktach jednocześnie. Dzięki swojej zwrotności i szybkim ruchom w górę i w dół możesz szatkować nożem Santoku szybciej niż innymi rodzajami noży.
Nóż Santoku - zalety
Do czego służy nóż Santoku? Japończycy odpowiadali na to pytanie, że praktycznie do wszystkiego i niewątpliwie jest to prawda. Do noża Santoku trzeba się jednak przyzwyczaić, gdyż odbiega kształtem od klasycznych noży kuchennych. Praca z nożem Santoku wymaga pewnej wprawy i opanowania sztuki szatkowania i cięcia, by móc cieszyć się precyzyjnymi, równomiernie pokrojonymi kawałkami mięsa, ryb czy warzyw. Nóż Santoku ma jednak wiele zalet - jakie są jego atuty?
- Nóż Santoku jest bardzo poręczny i tak skonstruowany, że nie męczy dłoni nawet przy długotrwałym użytkowaniu. Zawdzięcza to ergonomicznemu kształtowi rękojeści i odpowiedniemu wyprofilowaniu ostrza;
- na ostrzu noża znajdują się żłobienia (Granton) - dzięki takiemu rozwiązaniu żywność nie przywiera do klingi noża, swobodnie się po nim zsuwając;
- nóż Santoku jest idealnie wyważony, co również przekłada się na niezwykłą wygodę użytkowania;
- Santoku może być stosowany do wielu zadań w kuchni - jest wszechstronny i nadaje się zarówno do krojenia mięsa, jak i ryb, owoców lub warzyw;
- szerokie ostrze noża ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów.
Santoku - noże ze stali damasceńskiej
Nóż Santoku, podobnie jak inne japońskie noże, posiada ostrze wykonane z oryginalnej stali damasceńskiej, której wielowarstwowość sprawia, że struktura noża jest bardzo wytrzymała i elastyczna. Co jeszcze charakteryzuje noże ze stali damasceńskiej, w tym noże Santoku?
- Stal damasceńska charakteryzuje się przede wszystkim trwałością i dużą wytrzymałością;
- noże wykonane ze stal damasceńskiej mają od 65 do 100 warstw stali - jest to jeden z powodów, dla których noże te są bardziej ostre i wytrzymałe;
- noże ze stali damasceńskiej są idealnie wyważone i lekkie, co gwarantuje Ci wygodne trzymanie noża; dzięki temu możesz pracować długo i nie męczysz dłoni.
Najlepsze noże kuchenne Santoku
Skoro wiadomo już, do czego służy nóż Santoku i jak go używać, warto zdecydować się na konkretny model noża. W Shiori polecamy Chairo Santoku - uniwersalny, wielozadaniowy nóż szefa kuchni, wykonany z wielu warstw oryginalnej, cienkiej stali damasceńskiej, dzięki czemu jest bardzo wytrzymały i elastyczny. Chairo Santoku ma długość ostrza 17,5 cm, co pozwala na swobodne używanie go do wielu czynności podczas przygotowywania potraw. Jest idealnie wyważony i cechuje go wyjątkowo szlachetne wzornictwo, które sprawia, że jest ozdobą każdej kuchni.
Noże Santoku to funkcjonalne i bardzo wygodne narzędzia, które sprawdzą się do wielu zadań w Twojej kuchni. Przy odrobinie wprawy i nabraniu doświadczenia w posługiwaniu się nożem Santoku będziesz w stanie po mistrzowsku stworzyć wiele ciekawych potraw - nawet, jeśli gotujesz tylko dla swojej rodziny!