Jaki kamień wodny do ostrzenia noży?
Ostre noże kuchenne to podstawa w każdej kuchni. Idealnym narzędziem do ostrzenia do wielu noży jest kamień wodny. Jaki kamień wodny do ostrzenia noży będzie najlepszy? Dowiedz się, jaki kamień do ostrzenia noży kupić i jak właściwie ostrzyć nóż, żeby uzyskać odpowiedni rezultat i zachować funkcjonalność narzędzia. Nasz sklep z nożami oferuje kamienie wodne o różnej gradacji, byś bez trudu znalazł produkt odpowiedni do twoich potrzeb.
Rodzaje ostrzałek do noży
Rodzaje ostrzałek do noży możemy podzielić ze względu na przeznaczenie, materiał wykonania czy mechanizm ostrzący. Najczęściej spotykamy:
- tradycyjne osełki kamienne - wykonywane są najczęściej z naturalnych kamieni ściernych i występują w różnych kształtach: prostokątnym, okrągłym, półokrągłym lub trójkątnym;
- kamienie wodne do ostrzenia noży na mokro - mają kształt płaskich, prostokątnych bloków i polecane są szczególnie do szlifowania i polerowania noży kuchennych, takich jak japońskie noże, wytrzymałe i wykonane z najwyższej jakości surowców.
Czym jest kamień wodny do ostrzenia noży?
Kamienie wodne to japońskie ostrzałki kamienne, wykonane zarówno z naturalnych kamieni, jak również z wkładem ceramicznym lub nasypem diamentowym. Jaki kamień do ostrzenia noży wybrać i jak ostrzyć noże na kamieniu? Kamienie wodne pozwalają uzyskać gładki, płaski szlif w kształcie klina, który zapewnia ostrzu nie tylko doskonałą ostrość, ale również wytrzymałość. Taki rodzaj szlifu sprawdza się doskonale szczególnie w przypadku profesjonalnych noży kuchennych przy głębokich cięciach, np. podczas oprawiania mięsa.
Jaki kamień wodny kupić?
Zastanawiasz się, jaki kamień do ostrzenia noży będzie najlepszy? Spośród bogatej oferty kamieni wodnych dostępnych na rynku polecamy w szczególności:
- Shiori kamień wodny 1000/4000 - przeznaczony do szlifowania i polerowania, wykonany jest z materiału o ziarnie 1000 - do szlifowania głównego oraz o ziarnistości 4000, umożliwiającej drobne szlifowanie;
- Shiori kamień wodny 1000/6000 - w tym kamieniu znajdziesz stronę o ziarnistości 6000, która umożliwia wykonanie pierwszego drobnego szlifowania ostrzy.
Oferowane przez nas kamienie cechują się niską nasiąkliwością i dużą twardością, co umożliwia szybkie szlifowanie wszystkich ostrzy.
Jak ostrzyć noże na kamieniu wodnym?
Ostrząc nóż na kamieniu pamiętaj, by przed rozpoczęciem pracy zanurzyć kamień w wodzie, a podczas ostrzenia dodatkowo polewać go wodą. Pamiętaj również, że w przypadku ostrzenia noża wodnym kamieniem ważniejsza jest ilość pociągnięć, a nie siła, jaką w nie włożysz. Wymaga to pewnej wprawy i doświadczenia, ale ostrzenie na kamieniu wodnym jest sposobem skutecznym i bezpiecznym dla struktury noża.
Gradacja kamienia do ostrzenia noży - jaka będzie odpowiednia?
Jeśli chcesz, by Twój nóż był dobrze zaostrzony, wybierz akcesoria do ostrzenia o konkretnej gradacji, czyli stopniu porowatości. To, jakiej gradacji potrzebujesz, jest zależne od etapu ostrzenia noża:
- gradacja 200-700 służy do usuwania większych wyszczerbień,
- gradacja 800-1000 to wstępne ostrzenie noża,
- gradacja 3000-8000 służy do polerowania krawędzi tnącej.
Czy wystarczy jeden kamień wodny?
Podejmując decyzję, jaki kamień wodny kupić do ostrzenia noży pamiętaj, że jeden kamień raczej ci nie wystarczy. Warto zatem wiedzieć, którego kamienia użyć do ostrzenia, którego do szlifowania, a jakiego - do nadawania kąta ostrzu.
Używając noży podczas codziennej pracy w kuchni nie jesteś w stanie uchronić ich przed stępieniem. Wybierając odpowiedni kamień wodny do ostrzenia noży możesz jednak sprawić, że nóż będzie idealnie ostry i posłuży Ci przez długi czas.