Jaki tasak do kuchni wybrać ?

2021-11-04
Jaki tasak do kuchni wybrać ?

Tasak jest jednym z najbardziej znanych i łatwych do rozpoznania narzędzi kuchennych. Jednak odpowiedź na pytanie, jaki tasak do kuchni wybrać i czym się kierować w wyborze, wymaga już zastanowienia i analizy. Z wyglądu przypominające toporek lub małą siekierkę, tasaki kuchenne kojarzą się zwykle z zastosowaniem do krojenia mięsa. Tasak do kuchni jest jednak o wiele bardziej wielofunkcyjnym nożem - możesz nim zarówno rąbać kości, jak i kroić precyzyjne, cienkie plasterki. Noże tasaki służą także do przenoszenia pokrojonych składników do garnka lub na patelnię. Tasaki kuchenne tworzą szeroką grupę noży - różnią się wagą i wielkością, a w związku z tym także przeznaczeniem. Sklep z nożami Shiori oferuje profesjonalne noże kuchenne w szerokim asortymencie. Sprawdź, jaki tasak do kuchni kupić i czym kierować się przy wyborze tego rodzaju noża.

Tasak do kuchni - jak wygląda i do czego służy?

Tasak kuchenny to rodzaj noża o specyficznym i charakterystycznym wyglądzie. Posiada szerokie, prostokątne ostrze (choć nie zawsze jest ono idealnie w tym kształcie) z niewielkim otworem i dość krótką rękojeść. Tasak przeznaczony jest głównie do oprawiania mięsa i będzie doskonały zarówno do małych kawałków, jak i części zawierających chrzęści czy kości. Do czego jeszcze możesz wykorzystać noże kuchenne tasaki?

  • Tasak jest idealny do krojenia warzyw, w tym marchewki, pietruszki, kapusty czy pędów bambusa;
  • wykorzystywany jest również do siekania oraz miażdżenia, np. czosnku czy imbiru, a także ziół;
  • noże kuchenne tasaki mają szeroką klingę, dzięki czemu  z łatwością przeniesiesz z ich pomocą pokrojone lub zmiażdżone składniki do garnka lub na patelnię.

Tasak kuchenny - czy tylko do krojenia mięsa?

Tasak szefa kuchni posiada odpowiednio mocne i ostre ostrze, które bez trudu poradzi sobie nawet z rąbaniem kości czy rozłupywaniem chrząstek. Jeśli jednak użyjesz mniejszego tasaka, z powodzeniem pokroisz nim owoce i warzywa. Tasak będzie szczególnie przydatny przy krojeniu dużych i twardych gatunków, jak dynia czy arbuz. Często używany jest także do przyrządzania homarów.

Zastanawiając się, jaki tasak do kuchni kupić, pamiętaj, że nie każdy rodzaj tasaka nadaje się do wszystkich czynności. Mniejsze, kuchenne tasaki japońskie (noże Nakiri) nadawać się będą do krojenia precyzyjnych plastrów, ale nie porąbiesz nimi kości. Z kolei duży tasak jest wart polecenia do cięcia mięs z chrzęściami, jednak nie uda się nim pokroić cienkich i eleganckich plasterków. Wybierając tasak kuchenny weź zatem pod uwagę jego przeznaczenie. Warto także mieć w kuchni kilka rodzajów tasaków.

Noże kuchenne tasaki - rodzaje

Wybierając tasak do kuchni pamiętaj, że ten rodzaj noży nadaje się do wielu różnych czynności. W zależności od przeznaczenia, najczęściej spotkasz:

  • mały tasak kuchenny - jest niewielki i poręczny. Najmniejsze tasaki mają nawet poniżej 20 centymetrów. Ponieważ są niewielkich rozmiarów, mają też mniejszą wagę i w związku z tym są bardzo wygodne. Małe tasaki nie nadają się jednak do dzielenia kości, gdyż są zbyt cienkie i delikatne. Będą za to doskonałe do precyzyjnych czynności i obróbki małych kawałków mięsa;
  • tasak średni - jest uniwersalnym narzędziem w kuchni i możesz go wykorzystywać zarówno do obróbki mięs, jak i krojenia warzyw czy owoców. Średni tasak kuchenny jest wart polecenia również dlatego, że  jest dość lekki i  bardzo łatwo się nim posługiwać.

Jaki tasak do kuchni kupić?

Zastanawiając się, jaki tasak do mięsa wybrać, a jaki będzie lepszy do warzyw, weź pod uwagę, że w każdym wypadku powinien on być wykonany z dobrej jakości, trwałych i mocnych materiałów. Tasak powinien być również odpowiednio dopasowany do Twojej dłoni - w ten sposób zapewnisz sobie komfort i bezpieczeństwo pracy w kuchni. Na co zwrócić uwagę wybierając tasak do kuchni?

  • Wielkość tasaka – jego rozmiar determinuje przeznaczenie tasaka, kupując zatem tasak kuchenny zastanów się, do czego najczęściej będziesz go wykorzystywać;
  • surowiec użyty do wykonania ostrza -  najczęściej stosowanym materiałem jest stal węglowa bądź stal nierdzewna, jednak idealny będzie tasak kuchenny kuty, wykonany z wytrzymałej i elastycznej stali damasceńskiej;
  • materiał, z jakiego wykonana jest rękojeść – najlepsze będą tasaki z rękojeścią zrobioną z drewna, gdyż jest ono materiałem wytrzymałym, stabilnym i wygodnym w użyciu. Taka rękojeść tasaka będzie bardzo praktyczna i poręczna.

Jak korzystać z tasaka?

Zastosowanie tasaka kuchennego jest szerokie - jak już wiesz, nadaje się on do krojenia i siekania mięsa, rąbania kości i dzielenia chrzęści. Tasak jest doskonały również do krojenia warzyw i owoców, a także miażdżenia czosnku lub ziół i przenoszenia pokrojonych składników. Warto jeszcze wiedzieć, że ostrze kuchennego tasaka nie jest jednolite i w zależności od miejsca na klindze, możesz użyć danej części do różnego przeznaczenia. I tak:

  • część ostrza najbardziej oddalona od rękojeści najczęściej używana jest do krojenia mięsa i filetowania,
  • część ostrza znajdująca się bliżej rękojeści będzie lepsza do siekania warzyw czy ziół,
  • rękojeść tasaka może posłużyć  jako tłuczek do mięsa.

Tasaki kuchenne godne polecenia

Podejmując decyzję, jaki tasak do kuchni kupić, weź pod uwagę materiał wykonania, wielkość i przeznaczenie tasaka. Zawsze stawiaj na dobrą jakość surowców, gdyż tylko wtedy masz pewność, że kuchenny tasak posłuży Ci przez długi czas i zapewni prawdziwą przyjemność z przyrządzania potraw, a także bezpieczeństwo podczas pracy. Wśród szerokiej oferty tasaków kuchennych polecamy japońskie noże Shiori, wykonane z wielowarstwowej stali damasceńskiej. Wśród oferowanych modeli znajdziesz między innymi:

  • Shiori Chairo Haku - tasak kuchenny do mięsa i warzyw, ceniony przez miłośników mięsa i grilla; dzięki niemu bez wysiłku pokroisz nawet duże kawałki mięsa, tasak jest również idealny do warzyw;
  • Shiori Chairo Nakiri - ze względu na szerokie i dwustronne ostrze nadaje się do precyzyjnego krojenia warzyw, jest także idealny do owoców, a także do dzielenia rolek sushi; jest bardzo ceniony przez azjatyckich szefów kuchni.

Kuty tasak kuchenny ze stali damasceńskiej - mocny i wytrzymały

Wśród tasaków do kuchni wartych polecenia warto zwrócić uwagę na tasak kuchenny kuty ze stali damasceńskiej. Dlaczego stal damasceńska jest tak polecanym surowcem?

  • Stal damasceńska używana była pierwotnie do produkcji broni białej, jak miecze i szable, w związku z czym jest niezwykle solidna i twarda;
  • tasaki ze stali damasceńskiej wykonane są z wielu warstw stali; sprawia to, że ​​struktura różnych warstw każdego noża jest bardzo wytrzymała i elastyczna;
  • to właśnie jednoczesna wytrzymałość i elastyczność cechuje wyłącznie stal damasceńską - dzięki tym właściwościom tasaki i noże ze stali damasceńskiej nie pękają i nie wyszczerbiają się, a także pozostają ostre przez długi czas.

Niezależnie od przeznaczenia i tego, w jakim stopniu angażujesz się w przyrządzanie potraw, profesjonalne noże kuchenne są niezbędnym elementem wyposażenia kuchni i z pewnością ułatwią oraz uprzyjemnią Ci każde gotowanie. Wybierz zatem tasak do kuchni odpowiedni do Twoich potrzeb i ciesz się przygotowywaniem jedzenia w wielu wymiarach!

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 24 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-11-05
super nożyk i deska
2022-02-01
Szybko , sprawnie
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel