Messerschärfer
Nóż jest podstawowym narzędziem w każdej kuchni, zaś do ostrzenia noży kuchennych idealnie nadaje się kamień wodny. Kamień wodny do ostrzenia noży to dobry sposób dbania o nóż - przy zachowaniu odpowiednich zasad konserwacji będziesz mógł cieszyć się narzędziem o najwyższej możliwej ostrości, a noże posłużą Ci przez długie lata. Poza tym, profesjonalne ostrzałki do noży ułatwiają każdą pracę w kuchni, ponieważ ostry nóż zapewnia niebywały komfort podczas przygotowywania potraw. Nasz sklep z nożami oferuje nie tylko profesjonalne noże kuchenne, ale też kamienie wodne o różnej gradacji, byś bez trudu znalazł produkt odpowiedni do Twoich potrzeb.
Czym jest kamień wodny do ostrzenia noży?
Polecane przez nas profesjonalne ostrzałki do noży to japońskie kamienie wodne, wykonane zarówno z naturalnych kamieni, jak również z wkładem ceramicznym lub nasypem diamentowym. Czym charakteryzują się kamienie wodne do ostrzenia noży?
- Kamienie wodne jako dobre, profesjonalne ostrzałki do noży kuchennych, pozwalają uzyskać gładki, płaski szlif w kształcie klina, który zapewnia ostrzu nie tylko doskonałą ostrość, ale również wytrzymałość. Taki rodzaj szlifu sprawdza się doskonale szczególnie w przypadku profesjonalnych noży kuchennych przy głębokich cięciach, np. podczas oprawiania mięsa.
- Kamienie wodne do ostrzenia noży mają kształt płaskich, prostokątnych bloków i polecane są szczególnie do szlifowania i polerowania noży kuchennych wykonanych z najwyższej jakości surowców.
Kamienie wodne - profesjonalne ostrzałki do noży
Kamień wodny jako najlepsza ostrzałka do noży jest idealny zarówno do ostrzenia noży, jak i polerowania krawędzi tnącej. Ostrząc nóż na kamieniu pamiętaj, by przed rozpoczęciem pracy zanurzyć kamień w wodzie, a podczas ostrzenia dodatkowo polewać go wodą. W przypadku ostrzenia noża wodnym kamieniem ważniejsza jest także ilość pociągnięć, a nie siła, jaką w nie włożysz. Przy pewnej wprawie ostrzenie na kamieniu wodnym jest sposobem skutecznym i bezpiecznym dla struktury noża.
Gdzie kupić dobrą ostrzałkę do noży? W Shiori znajdziesz kamienie wodne zróżnicowane pod względem przeznaczenia, materiału wykonania czy mechanizmu ostrzącego. Przykładowo, do szlifowania głównego przeznaczony jest kamień wodny do ostrzenia noży 1000, zaś do drobnego szlifowania - kamień o ziarnistości 4000. Wybór gradacji profesjonalnych ostrzałek do noży zależy od etapu ostrzenia noża: innej użyjesz do usuwania większych wyszczerbień, innej do wstępnego ostrzenia, a jeszcze innej do polerowania krawędzi tnącej.
Używając noży podczas codziennej pracy w kuchni nie jesteś w stanie uchronić ich przed stępieniem. Wybierając odpowiedni kamień wodny do ostrzenia noży możesz jednak sprawić, że nóż będzie idealnie ostry i posłuży Ci przez długi czas.
W ofercie Shiori znajdziesz także inne artykuły kuchenne oraz zestawy noży kuchennych, w tym noże szefa kuchni. Wybierz zatem nóż odpowiedni dla siebie oraz dobrą ostrzałkę do noży i ciesz się przygotowywaniem potraw na najwyższym poziomie!